Monday, August 05, 2013

Jenayah berat meningkat, salah Anwar juga ke?

Assalamualaikum.

'Jenayah bersenjata lepas mansuh EO bukan kebetulan'
Pihak polis menegaskan, peningkatan jenayah, termasuk yang melibatkan senjata api, mempunyai kaitan dengan pemansuhan Ordinan Darurat (EO).
Ditanya secara spesifik berhubung jenayah bersenjata dan EO, yang dimansuhkan pada penghujung 2011, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman DCP Datuk Hadi Ho Abdullah berkata, ia bukan kebetulan.
Katanya, pihak polis sudah membuat kajian, yang dapatannya menunjukkan antara 2012 sehingga Jun 2013, daripada 130,000 yang ditahan di seluruh negara, 30 peratus pesalah berulang. Bagaimanapun, ditanya berapa orang daripada yang ditahan bekas tahanan EO, Hadi berkata akan mempertikaikan mengeluarkan data itu pada masa akan datang.
Kenyataannya itu dibuat selepas gesaan memperkenalkan undang-undang baru yang membenarkan penahanan pencegahan, seperti diperuntukkan oleh EO.
Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Zahid Hamidi sebelum ini berkata, 90 peratus jenayah terkini di Selangor dirancang oleh bekas tahanan EO.  http://www.malaysiakini.com - 5 Ogos 2013.

Sebelum ini Ali Rustam pernah tuduh Pakatan Rakyat menjadi angkara kepada peningkatan kadar jenayah berat kerana menuntut agar dimansuhkan Ordinan Darurat. Sepatutnya Umnolah yang perlu dipersalahkan kerana tidak mahu melaksanakan Undang-undang Islam terutamanya hukum Hudud.

posted by Lidah Penghunus @ 1:44 PM   1 comments


Free Hit Counter